Asociaţia Agricultorilor Maghiari a demarat în urmă cu şapte ani procese pentru retrocedarea mai multor clădiri. Curtea de Apel Cluj a respins solicitarea unei asociaţii a agricultorilor maghiari, de restituire a clădirii de pe strada Andrei Şaguna 16. Asociaţia Agricultorilor Maghiari din România (AAMR), cu sediul la Odorhei, a solicitat retrocedarea a două clădiri din Cluj, de pe strada Andrei Şaguna nr. 16 şi Republicii nr. 22. Prima dintre ele a devenit, de mai mulţi ani, sediul Serviciului Public Comunitar de eliberare a Paşapoartelor.
Sebestyen Csaba, preşedintele AAMR, ne-a declarat că a reconstituit asociaţia imediat în 1990, dar că instanţele de judecată româneşti nu au recunoscut continuitatea vechii aso¬ciaţii.
Comisia de retrocedare a unor bunuri aparţinând minorităţilor naţionale a respins cererea asociaţiei, deşi reprezentanţii acesteia au încercat să demonstreze că AAMR a fost desfiinţată ilegal în anul 1947 de Ministerul Justiţiei. Curtea de Apel a respins, astăzi, contestaţia AAMR .
Nu au recunoscut continuitatea asociaţiei
„Doar Consiliul de Miniştri avea dreptul de desfiinţare a asociaţiei. Nu au recunoscut continuitatea asociaţiei noastre. Vom face recurs, mergem până la instanţele internaţionale”, ne-a spus Sebestyen.
Acesta nu şi-a făcut încă un proiect de viitor, de exploatare a clădirilor pretinse, amândouă considerate proprietăţi imobiliare de lux. „Întâi să le recuperăm, apoi ne vom face planuri”, ne-a mai spus preşedintele AAMR. Asociaţia are frecvent iniţiative de protecţie a agricultorilor, susţinând acordarea de subvenţii guvernamentale pentru membrii ei.