Co-producţia SUA-Marea Britanie-India a fost vedeta ediţiei din acest an a Oscarurilor. După patru Globuri de Aur, şapte Bafta (premiile Academiei Britanice de Film) şi alte 51 de distincţii, Slumdog Millionaire a câştigat opt Oscaruri, dintre care două dintre cele mai râvnite- cel pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor - Danny Boyle.
Pelicula, inspirată dintr-un roman scris de Vikas Swarup, este povestea unui tânăr de 18 ani, crescut în condiţiile aproape inumane din suburbiile oraşului Mumbai, aflat la doar un pas distanţă de câştigarea marelui premiu al concursului "Vrei să fii miliardar?" - variantă indiană.
Păreri împărţite
Deşi filmul a adus încasări de 130 de milioane de dolari până la începutul lunii februarie şi a primit zeci de premii, numeroase publicaţii şi critici i-au pus la îndoială valoarea. În timp ce unii apreciau alternarea planurilor şi imaginea neşlefuită a unei Indii sărace, o lume în care se succed într-un firesc halucinant scene de crimă şi prostituţie, dar şi povestea de dragoste prezentată iscusit de regizorul Danny Boyle, contestatarii susţin că subiectul nu are nimic spectaculos, exploatând motive epuizate.
”E un film picaresc, simpatic, emoţionat pe alocuri, dar în moduri pe care le-am văzut deja de atâtea ori. Foarte antrenant, foarte telenovelă, cu un subiect care a prins foarte bine acum, cu criza economică, când oamenii rezonează la teme de genul acesta”, consideră criticul Alex. Leo Şerban.
Acesta estimează că succesul peliculei este efemer şi că însuşi filmul este „o excentricitate de moment”. „Cocktailul acesta de Hollywood-Bollywood nu e o mare găselniţă, e atât manipulator, încât nu mai ştii ce să mai spui. Mie îmi aminteşte de ”Crash”, peste câţiva ani n-o să mai auzim de el”, a apreciat Alex. Leo Şerban.
Pentru Irina Nistor, însă, alegerea Academ