Nr. 9/23 februarie 2009
28 februarie – Ziua Protecţiei Civile din România
Anual, la 28 februarie, se sărbătorește Ziua Protecției Civile din România, eveniment care ne prilejuieşte rememorarea momentului istoric care a consfinţit înfiinţarea Apărării Pasive din România prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933.
Apărută ca o necesitate în asigurarea protecţiei forţelor necombatante, după prima conflagraţie mondială, protecţia civilă şi-a extins domeniul de activitate odată cu folosirea armelor de distrugere în masă cu efecte distrugătoare nu numai asupra militarilor, dar şi asupra populaţiei civile. Cu viaţa mea apăr viaţa - deviză rămasă înscrisă în tradiţia armei - a fost onorată şi consacrată pe parcursul celor 76 de ani de existenţă, prin misiunile dificile executate pentru salvarea vieţii şi înlăturării efectelor distrugătoare produse de dezastrele naturale şi catastrofele care au marcat de atâtea ori ultima jumătate de secol.
Pentru ca toţi cetăţenii să cunoască specificul, dar mai ales importanţa activităţilor de protecţie civilă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa şi-a propus o prezentare a acestei „arme a celor fără apărare”, cum a fost supranumită. În acest sens, pe parcursul acestei săptămâni, zilnic veţi primi un material informativ pe care vă rugăm să îl mediatizaţi, bineînţeles în limita spaţiului existent în paginile publicaţiilor pe care le reprezentaţi şi respectiv spaţiului de emisie.
Misiunile specifice Protecției Civile
Literatura de specialitate defineşte Protecţia Civilă ca fiind „o componentă a sistemului securităţii naţionale, un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar şi de informare publică, planificate, organizate şi realizate în scopul prevenirii şi reducerii ris