Campaniile de imagine şi diplomaţia nu au aplanat până acum tensiunile dintre localnici şi comunitatea românească. Sursa: Agerpres
Ministrul de externe Cristian Diaconescu discută azi la Roma cu omologul său italian, Franco Frattini, pentru a aplana tensiunile apărute în Peninsulă în relaţia dintre localnici şi comunitatea românească, în urma unor infracţiuni comise de români.
„Protejarea drepturilor şi a demnităţii celor peste un milion de români care trăiesc în Italia” este principalul obiectiv al vizitei, care urmăreşte totodată „sprijinirea autorităţilor italiene pentru combaterea infracţiunilor cu autori români”. Vizita lui Diaconescu, care include întâlniri cu mai mulţi parlamentari italieni, vine într-un moment delicat al relaţiilor diplomatice Bucureşti-Roma. Recentele critici ale ministrului român la adresa instigărilor la „xenofobie” emise de membri ai guvernului italian au provocat nemulţumire la Roma.
Frattini şi-a exprimat, la momentul respectiv, „stupefacţia” faţă de declaraţiile lui Diaconescu, subliniind că niciun membru al guvernului italian nu a folosit expresii care să poată fi considerate xenofobe.
„Dragă Italia”
Sfârşitul săptămânii trecute a adus pe străzile Romei organizaţia extremistă italiană „Forza Nuova”, care a dorit astfel să protesteze faţă de infracţiunile comise de străini în Peninsulă. Marşul a avut o participare redusă, maximum o sută de persoane, iar protestatarii au cerut expulzarea romilor şi a infractorilor, dar şi suspendarea tratatului Schengen, al liberei circulaţii. În paralel, după mai multe atacuri xenofobe, fizice sau verbale, la adresa românilor din Peninsulă, comunitatea româ nească le-a adresat autorităţilor de la Roma, dar şi cetăţenilor obişnuiţi o scrisoare „din partea unui român obiş nuit”.
Scrisoarea, care începe cu „Cara Italia” (Dragă