Restructurare in invatamantul de business. Criza economica determina scolile de afaceri sa reevalueze felul in care isi pregatesc studentii, astfel incat managerii sa inteleaga mai bine impactul social si politic asupra mediului economic.
"Oamenii de afaceri trebuie sa cunoasca foarte bine si mediul social sau politic al unei tari atunci cand fac afaceri, nu doar pe cel economic pentru a fi capabili sa infrunte schimbarile. Programele de business de pe piata locala tind sa se focuseze exclusiv pe componenta economica", a declarat Zoltan Major, vicepresedintele diviziei de retail in cadrul UniCredit Tiriac Bank, in cadrul unei conferinte organizate de CEU Business School pe tema necesitatii adaptarii programelor de MBA la noul context economic.
CEU Business School are sediul la Budapesta si este una dintre cele mai vechi si mai prestigioase scoli de afaceri din Europa Centrala si de Sud-Est. Institutia ofera in Romania programe de Executive Education si MBA din 2006.
Major, care este membru in cadrul International Advisory Board al CEU, a mai adaugat ca multi dintre managerii romani au o perspectiva pe termen scurt si nu le pasa de cum vor evolua organizatiile pe care le conduc in viitor.
Pentru a depasi efectele negative ale crizei este nevoie de un alt fel de lider si, implicit, de "alt fel de scoli de business".
"Culturile organizationale sunt dupa chipul si asemanarea liderilor lor. Ca sa fii promovat, trebuie sa te porti frumos cu seful si sa dai in subaltern. Aceasta strategie nu poate functiona pe termen lung", a precizat Adrian Stanciu, fondatorul companiei Human Synergetics in Romania, companie de cercetare in domeniul culturii organizationale. In opinia sa, cauzele actualei crize sunt lacomia generalizata si lipsa unei strategii coerente in conducerea afacerilor.
Profesor in cadrul cursului de conducere a schimbarii