Atelierul de ceramica al Centrului de Creatie merge acum la foc automat. Si asta pentru ca se apropie 1 si 8 Martie. Anul acesta, brailenii vor avea parte de martisoare deosebite. Cei interesati pot da uitarii kitsch-urile din tabla si plastic si pot cumpara de la Centrul de Creatie o serie de martisoare din ceramica cu elemente decorative, pandative si nu numai. "O lucrare din ceramica este ceva nobil si, in plus, o poti pastra, trebuie sa fim practici", a declarat ceramistul de doar 23 de ani, Laurentiu Buglea.
Obiectele pot fi achizitionate de la Centrul de Creatie.
In timpul anului, pe langa amplul proiect de redescoperire a Brailei, sculptorul Catalin Batir si Laurentiu Buglea creeaza fructiere, ceainice, cutii pentru ceai, pentru bijuterii, oale pentru sarmale, ulcele pentru lapte, diverse cani si vase, margele, ghivece.
Pentru a prinde forma, toate aceste obiecte au nevoie de lut, culoare si multa imaginatie. Lutul este luat din vechea caramidarie a Brailei, apoi este adus la o consistenta potrivita ceramicii. Se asaza in forme, facute in prealabil dupa o anumita imagine, apoi se scot, se usuca, se fac corecturile si se picteaza cu smalturi colorate. Dupa toate acestea are loc arderea la cuptor, la o temperatura de 900 de grade Celsius. Obiectele vor iesi din cuptor in proportie de 60-70%, unele dintre ele spargandu-se. Tot acest proces dureaza cel putin o luna. Culorile sunt aduse din Italia, dar si de la Arad. Mapa cu instrumente pentru decorarea obiectelor este compusa din doua categorii: ebosoare si cratere, de toate marimele si formele. Cu toate acestea, uneori, Catalin si Laurentiu apeleaza la imaginatie, ei folosind pentru decorare, sita, melci, linguri, pietricele, orice este nevoie pentru a obtine forma pe care o doresc. Atelierul de ceramica al Centrului de Creatie merge acum la foc automat. Si asta pentru ca se aprop