Avem buget! Dar este, intr-adevar, cazul sa ne bucuram ca alesii au reusit sa-si bifeze o asemenea realizare in palmares in numai patru zile? Proiectul de lege parea consistent, dar din teancul de volume pline de cifre reprezentand venituri si cheltuieli, cine stie cate se vor schimba peste nici doua luni?! Pentru ca singurul lucru cert in toata legea bugetului este ca nimic nu e sigur, dupa cum au si spus-o in mai multe randuri noii guvernanti. Cu alte cuvinte, rectificarile - altadata in numar de doua, maxim trei, pe an - se vor tine lant.
Brailenii vor afla in zilele urmatoare ce le rezerva toate aceste cifre din lege, dar la fel ca marea majoritate a romanilor, nu trebuie sa se astepte la prea multe lucruri bune. De investitii mari, cum este de mult proiectatul pod peste Dunare, nici nu poate fi vorba, cu toate ca strategia anuntata a Guvernului Boc consta in amorsarea mai multor lucrari de infrastructura. Ramane de vazut daca santierele vor fi mai multe si mai marunte, deci mai greu de controlat sau vor fi cateva, putine la numar, dar esentiale si usor de verificat - spre deosebire de celebra si controversata autostrada construita de compania americana Bechtel. Ramane, de asemenea, de vazut daca fondurile europene accesate vor reusi sa acopere golurile lasate de zgarcenia guvernamentala si de neputinta administratiei locale.
Intre timp, numarul pesimistilor l-a intrecut cu mult pe cel al optimistilor, care vad deja iesirea din criza. George Constantin Paunescu, unul dintre cei mai bogati romani, a pus chiar si jaloane pe traseul economic al Romaniei, afirmand sigur pe el ca in aprilie-mai si in septembrie-octombrie criza ne va lovi "foarte puternic". Un semn il dau cei care mai dispun de lichiditati si care incep sa-si indrepte atentia spre metalul nobil, investitia de refugiu cand bursele schioapata. La sfarsitul saptamanii trecute, pretul