Cinci "metode de succes" de fraudare a Fiscului. Statutul de membru al Uniunii Europene pe care il are Romania a determinat aparitia unor noi tipuri de frauda adaptate la aceasta situatie, care exploateaza portitele oferite de legislatia comunitara. Potrivit informatiilor autoritatilor de profil, metodele utilizate sunt dintre cele mai diverse si, uneori, chiar dintre cele mai ingenioase, dintre acestea cinci fiind cele mai utilizate, scrie Capital.
Bancile sunt in somaj: un credit ipotecar la patru agentii. Vanzarile de credite ipotecare s-au prabusit in noiembrie si decembrie, arata datele BNR, soldul urcand in cele doua luni cu 53 de milioane de euro cumulat, adica de circa sapte ori mai putin decat in aceeasi perioada din 2007. La o valoare medie a creditelor ipotecare de 32.000 de euro (potrivit Biroului de Credit), reiese ca in cele doua luni bancile au acordat circa 1.600 de imprumuturi. Avand in vedere ca bancile din sistem opereaza o retea de peste 6.500 de unitati, reiese ca in cele doua luni, doar una din patru agentii a dat un singur credit, scrie Ziarul Financiar.
Manualul anti-criza: Contracte flexibile, hedging si planificari bugetare sezoniere. Multinationalele si companiile romanesti si-au prognozat in medie cate 3 scenarii de bugete pentru 2009, in tentativa de a evita efectele recesiunii. In toate cele trei variante, evolutia cursului valutar, scaderea cererii, criza de lichiditate si falimentele in cascada sunt vazute ca principalele riscuri macroeconomice. Companiile "vad" insa si solutii. "Epoca de Aur" a cresterii economice a fost inlocuita brutal de o incetinire puternica, ce se resimte tot mai pregnant in economia reala, releva radiografiile macroeconomice prezentate in ultima vreme de institutii precum Comisia Europeana, Institutul National de Statistica (INS), ori firme de consultanta ca Moody 's sau Coface, scrie Dail