Incertitudinea legata de evolutia economiei globale se intensifica. Solutiile clasice nu mai sunt valabile
Perspectivele economice se înrautatesc pe zi ce trece. Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn a averizat, la Roma, ca, in urmatoarele saptamani, criza se va agrava, in special din cauza incapacitatii tarilor emergente din Uniune de a-si finanta deficitele de cont curent. Si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet pare din ce in ce mai ingrijorat. El a afirmat ieri ca modelele si teoriile clasice nu pot fi aplicate, iar evolutia crizei nu poate fi prevazuta. Opinia sa nu este singulara. Cunoscutul om de afaceri american, George Soros, spune ca sistemul financiar mondial s-a dezintegrat si nu ar exista o perspectiva pe termen scurt pentru o solutie la criza economica. El crede ca problemele economice sunt chiar mai grave decât cele înregistrate în perioada Marii Depresiuni din anii '30.
Liderii principalelor economii europene tintesc paradisurile fiscale
Reglementari si reguli stricte de control pentru toate pietele si institutiile financiare, fara exceptie. Si mai ales pentru fondurile de investitii si agentiile de rating. Aceasta este pozitia adoptata ieri, la Berlin, de liderii principalelor economii europene si care va fi sustinuta la summitul financiar G20, din aprilie, de la Londra. In plus, liderii europeni au evaluat ca, Fondul monetar international are nevoie de o finatare suplimentara de 500 de miliarde de dolari pentru a putea ajuta tarile in dificultate. Întrunirea de la Berlin s-a desfasurat in contextul adancirii temerilor privind fragilitatea zonei euro si prabusirii monedelor nationale din estul Europei saptamana trecuta.
Bad Banks o solutie?
Royal Bank of Scotland pregateste vanzarea diviziilor de retail bancar din Europa Centrala si de Est, scrie cotidianului