Fostul preşedinte al BRD consideră că economia românească este afectată prin contagiune. Bogdan Baltazar face parte din categoria analiştilor care nu se sfiesc să critice politicile autorităţilor, cu atât mai puţin într-o perioadă dificilă pentru ţara noastră. Cum vedeţi criza în România?
În condiţiile în care s-ar fi menţinut tendinţele internaţionale din prima parte a lui 2008, evident că nu am fi avut nicio criză. Existau câteva excese, însă acestea s-ar fi autocorectat. Mă refer la creşterea preţurilor pe plan imobiliar şi la creşterea creditului imobiliar.
Ce desfrâu era pe piaţa imobiliară! Şi noi am avut un rol în scumpirea caselor, prin faptul că oamenii aveau acces la credite, şi băncile le dădeau fără să îi întrebe nimic. Aşa era mai ales la băncile nou intrate, care vroiau neapărat cotă de piaţă.
Dacă cineva cerea 70.00 de euro pentru un apartament, banca îl întreba dacă nu vrea 100.000 de euro ca să îl şi mobileze, imitând aceleaşi sindrom ca şi pe piaţa americană. Astfel, unele bănci au contribuit la supraîncălzirea sectorului imobiliar.
Sigur că a fost plăcut. Creditarea a făcut ca milioane de oameni să-şi îmbunătăţească nivelul de trai, să îşi cumpere plasmă, dar s-a întrecut puţin măsura.
Având în vedere că unele privatizări au fost clientelare şi au fost făcute prost, puţina producţie de bunuri de consum a dispărut. Importăm tot şi asta a contribuit la creşterea deficitului de cont curent.
Totuşi, cred că toate aceste excese s-ar fi putut corecta, dacă nu ar fi avut loc criza mondială de la care ne-am molipsit. Acum mai mult se vorbeşte. Încă nu e criză şi mă rog să nu avem, dar mi-e teamă că va începe să muşte în vară.
Cum a fost sistemul bancar românesc afectat de problemele financiare internaţionale?
Sistemul bancar a fost afectat p