Subsecretarul de stat, Raed Arafat, a avut astăzi o întâlnire cu directorii de spitale din Regiunea 7 Centru şi din judeţul Bistriţa Năsăud, pentru a discuta detalii privind implementarea sistemului de telemedicină. Sursa: Anita Vizireanu
„Este un proiect licitat anul trecut, finanţat prin Banca Mondială. Am ajuns la faza de implementare în Regiunea 7 Centru plus judeţul Bistriţa Năsăud. Toate spitalele cuprinse în proiect vor fi conectate la UPU la Mureş”, a spus Arafat.
Practic, sistemul presupune că medicii din spitalele mici vor beneficia de sfaturile specialiştilor din Târgu Mureş, după ce aceştia văd pacientul şi analizele care i se fac, prin sistem audio-video.
„Conectarea se face audio video cu transmiterea de date medicale. În viitor se va face transmisia de ecografie în timp real. Acest proiect va permite ca specialiştii să dea sfaturi pe probleme de urgenţă medicilor din spitalele mici având drept consecinţă luarea unei decizii mai rapide privind transferul pacientului”, a explicat Raed Arafat.
Acesta a afirmat că proiectul este foarte util mai ales în spitalele unde nu sunt de gardă medici specialişti.
„Unul dintre motive este faptul că nu există medici de urgenţă specialişti: anestezist, cardiolog sau un altul. Poate că nu au medic sau că cel de gardă este chirurgul şi primeşte un caz de infarct. Este ca şi cum un specialist ar fi acolo, dar nu fizic ci virtual”, a mai precizat subsecretarul de stat.
Telemedicina nu este moft
Valoarea proiectului este de 1,6 milioane de euro, bani de la Bănca Mondială din care s-au folosit 890 000 de euro.
„Dacă proiectul se dovedeşte util, atunci va fi aplicat şi în alte regiuni. Introducerea telemedicinei nu este un moft al României, este o discuţie foarte seri