Bancile care afiseaza dobanzi ridicate la depozite afirma ca folosesc aceste produse ca "ancore", pentru a atrage clientii si pentru a incuraja economisirea pe termene mai lungi.
Reprezentantii Bancii Romanesti, subsidiara grupului elen NBG, afirma ca "interesul este de a oferi clientului un produs "ancora" si apoi de a diversifica serviciile si produsele" vandute.
"In momentul de fata, ofertele bancilor pentru anumite tipuri de depozite sunt superioare valorii ratei Lombard a BNR (stabilita la 14% pe an, n. red.). In cele mai multe cazuri, ofertele de economisire pe termen scurt si foarte scurt sunt inferioare dobanzii creditului Lombard. Din acest mix rezulta o dobanda medie, care este punctul de pornire in cazul dobanzii la credite", au comentat reprezentantii bancii. Grecii promoveaza in prezent un depozit cu maturitatea de patru luni, cu dobanzi de 15,5% pe an la lei, respectiv 7,3% pe an la euro.
In ultima vreme, mai multi bancheri si inclusiv guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au subliniat ca dobanzile platite la depozite au urcat foarte sus, ceea ce pune presiune si pe cresterea costului creditelor, la niveluri care nu pot fi suportate de cei imprumutati.
Majoritatea bancilor au in derulare oferte cu dobanzi foarte atractive la unele produse, desi ratele de dobanda la depozitele standard sunt adesea setate la niveluri mai scazute.
Bancile pot obtine de la BNR lichiditati prin facilitatea de credit Lombard, la o dobanda de 14% pe an. Fondurile sunt oferite insa doar pentru o singura zi, iar bancile trebuie sa aduca in garantie titluri de stat. Guvernatorul a reprosat in mai multe randuri bancilor ca prefera sa plateasca dobanzi mai mari pentru a atrage fonduri de la clienti sau pe piata interbancara, in loc sa apeleze la creditul Lombard.
BCR, cea mai mare banca din sistem, are o oferta de depozit cu o dobanda de 14,5% pe an,