Banca Nationala considera ca a luat toate masurile necesare pentru micsorarea ratei de crestere a creditelor in ultimii ani si ca politica BNR nu putea influenta explozia datoriei private externe pe termen scurt, cel mai nevralgic indicator al pozitiei externe a Romaniei in acest an.
"Puteam face rata rezervelor minime obligatorii la 80-100%. Era insa atipic pentru o tara europeana. Ne-a fost greu sa o aducem si la 40%, dar am primit ajutoare morale din partea Fondului Monetar International. Nu ar fi fost o masura foarte normala. De la 1 ianuarie 2007 frontierele financiare al Romaniei au cazut. Multe companii multinationale si chiar intreprinderi romanesti au luat finantare direct din strainatate", a spus ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Intr-un scenariu ipotetic, de crestere a rezervelor minime la depozitele in valuta la 100%, ar fi fost posibil ca 10 mld. euro datorie bancara din cele 24 mld. euro datorie pe termen scurt sa fi fost oprite.
"Dar celelalte 14 mld. euro imprumuturi ale companiilor direct din strainatate ar fi ajuns ele la 24 mld. euro. In aceasta situatie datoria pe termen scurt ar fi fost si mai greu de controlat", a aratat oficialul BNR.
Guvernatorul a subliniat insa ca aceasta datorie pe termen scurt numai statistic si juridic e scadenta in 2009. "Scadentele nu sunt in mod obligatoriu exigibile anul acesta. Orice banca are in bilant pasive cu scadente la trei, la sase luni. Daca ar fi toate exigibile nici nu ar mai functiona. In consecinta, pe structura actuala avem un control mai bun al datoriei pe termen scurt." Oficialul BNR a reamintit faptul ca 90% din liniile de finantare pe termen scurt ale bancilor straine acordate filialelor lor din Romania vor fi reinnoite anul acesta, conform declaratiilor bancilor respective.
Spre exemplu, Andreas Treichl, presedintele Erste, a declarat ferm zilele trecute ca banca a