Sindicaliştii de pe fosta platformă chimică Nitramonia Făgăraş au prezentat conducerii grupului InterAgro o nouă solicitare de amânare a deciziei de concediere a celor 362 de muncitori de la societatea Nitroporos până la apariţia ordonanţei prin care Guvernul va subvenţiona achiziţiei de îngrăşăminte chimice. Iniţial, disponibilizările fuseseră amânate până pe 20 februarie. „Am făcut o nouă cerere de amânare a disponibilizărilor până la 1 martie, pentru că proiectul de buget a tot fost amânat, iar această ordonanţă nu a putut să fie emisă. Acum bugetul a fost adoptat, iar Guvernul poate emite ordonanţa de care vorbeam”, a explicat Lucian Cupu, liderul sindicaliştilor de la societatea Nitroporos SRL.
Solicitarea sindicaliştilor vine în momentul în care între patronatele şi sindicatele din industria chimică s-au înţeles cu ministerele Agriculturii, Industriei şi Finanţelor pentru ca imediat după discutarea bugetului pe anul în curs, Guvernul să emită ordonanţa prin care fermierii vor fi subvenţionaţi cu 400 de lei pe hectar pentru achiziţia de îngrăşăminte chimice. În acest fel, combinatele chimice care produc îngrăşăminte ar putea fi salvate de la închidere, iar producţia din acest sector relansată.
Grupul Interagro anunţase că va disponibiliza aproximativ 6.500 de persoane în contextul crizei economice şi al neimplicării statutului în subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte, ceea ce făcuse ca fermierii din ţara noastră să achiziţioneze din ce în ce mai puţine substanţe de fertilizare.
Lucian Cupu, preşedintele Sindicatului Nitramonia Rompiro, spune că agricultura din România se află pe ultimul loc la tratarea cu substanţe de fertilizare, chiar şi după Albania. Astfel, dacă necesarul de fertilizatori este de 150 de kilograme pe hectarul arabil, după 1990 această cantitate a scăzut, în România, la 19 kilograme pe hectarul de teren agricol şi 30 de