Un raport realizat de Serviciul de Audit Intern al UE dezvăluie abuzuri sistematice ale multor europarlamentari în privinţa alocaţiilor, bonusurilor, deconturilor şi cheltuielilor, care le permit să câştige şi peste un milion de euro pe lângă salarii în cei cinci ani de mandat în Parlamentul European (PE), au relatat BBC şi Sunday Times.
Raportul are 92 de pagini şi a fost redactat de Robert Galvin, directorul serviciului de audit intern al PE în 2006. Grupul britanic TaxPayers’ Alliance (TPA) a publicat pe site-ul său Raportul Galvin, pe care PE l-a ţinut secret, dar care a fost publicat parţial anul trecut.
Potrivit raportului, fiecare europarlamentar "poate câştiga uşor" milionul de euro pentru cheltuieli şi beneficii pentru pensii. La capitolul "cheltuieli" intră fonduri pentru hrană etc. (117.000 de euro), pentru personal (489.840 de euro), pentru biroul de europarlamentar (243.120 de euro) sau pentru călătorii (60.000 de euro). Aceste câştiguri nu includ salariul unui europarlamentar (72.215 de euro), care va creşte la 83.959 de euro după alegerile europene din iunie.
Galvin Raport a ales la întâmplare 167 de europarlamentari şi a descoperit că există o adevărată "cultură" printre europarlamentari de a plăti "bonusuri" mari personalului, într-un caz bonusul depăşind de 19,5 ori salariul lunar al beneficiarului acestei prime. Exemplele sunt numeroase: europarlamentarii au plătit asistenţi care nu erau acreditaţi la PE şi unele companii care nu au desfăşurat nici un fel de activitate, mai multe sume, acordate aparent pentru muncă de secretariat, au fost date unei creşe al cărei director era membru PE, un europarlamentar susţine că a acordat alocaţii de circa 200.000 de euro unei persoane despre care se bănuieşte că i-ar fi rudă.
RAPORT ŢINUT SECRET
Raportul Galvin a fost scris la sfârşitul anului 200