Dacă autorităţile estimează doar 45.000 de şomeri până în octombrie, reprezentanţii unor domenii-cheie din economie spun că sute de mii de români vor rămâne fără loc de muncă.
Criza economică îşi face tot mai simţită prezenţa în România. De la giganţii industriei până la întreprinderile mici şi mijlocii, salariaţii îşi pun tot mai des întrebarea: cât de sigur e locul meu de muncă? Numai în perioada 1 octombrie 2008-31 ianuarie 2009, aproximativ 100.000 de persoane s-au trezit fără servicii.
Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în perioada menţionată, 92.000 de români au rămas şomeri, iar anunţurile primite de agenţie în ceea ce priveşte perioada următoare arată un viitor sumbru.
Spre exemplu, dacă, în urmă cu două săptămâni, ANOFM anunţa un număr de viitori şomeri de circa 38.000 până în luna octombrie, la finele săptămânii trecute numărul a crescut la peste 43.500 de persoane.
Numai în Cluj, directorul Agenţiei, Daniel Don, avansează o cifră de trei ori mai mare decât cea de la ANOFM. „Până la 1 aprilie, vor fi peste 10.000 de clujeni care vor intra în şomaj. Clujul a fost judeţul cu cea mai mare creştere economică, iar acum este cel mai afectat”, spune Daniel Don. Sectoarele care „nasc” cei mai mulţi şomeri sunt construcţiile, auto, textile, agricultura şi chimia-petrochimia.
IMPACT
200.000 de viitori şomeri în construcţii
Sute de mii de oameni ar putea rămâne fără locuri de muncă până la sfârşitul anului, dacă activitatea din construcţii nu se va intensifica, afirmă reprezentanţi din domeniu. Iniţiativa statului de a concentra mai multe fonduri pentru infrastructura rutieră nu va rezolva problema dacă nu vor exista şi bani pentru reconversie profesională.
„O treime dintre cei 600.000 de angajaţi din domeniu ar putea fi disp