Germania va amana liberalizarea pietei muncii pentru cetatenii noilor membri ai UE, inclusiv pentru romani, in conditiile cresterii somajului pe fondul crizei financiare globale.
Pe masura ce guvernele europene sunt presate sa ia din ce in ce mai multe masuri pentru a-si proteja locurile de munca, Scholz a declarat intr-un in-terviu pentru presa germana ca Berlinul nu e pregatit sa dea liber muncitorilor est-europeni pe piata muncii.
"Locurile de munca sunt amenintate. Nu este acum momentul sa deschidem piata muncii pentru toti muncitorii din statele noi ale UE (cele 12 care s-au alaturat blocului comunitar incepand cu 2004 - n.n.). Nu este insa vorba de inchiderea pietei muncii; este logic sa o deschidem gradual", a declarat ministrul german al muncii Olaf Scholz.
Germania, alaturi de Austria, Bel-ia si Danemarca au in continuare restrictii pentru muncitorii din tarile care au aderat la UE in 2004.
Mai multe state, printre care Germania, Marea Britanie si Olanda, au impus restrictii pe piata muncii pentru cetatenii din Romania si Bulgaria - tari care au aderat la UE in 2007 - pana la sfarsitul lui 2011. Potrivit declaratiilor lui Scholz, aceasta liberalizare se va face acum treptat in Germania. Cu toate aces-tea insa, Germania permite accesul muncitorilor din aceste 12 state in sectoarele in care se confrunta cu o lipsa a muncitorilor germani calificati. Cifrele oficiale din luna ianuarie au indicat ca peste 3,5 milioane de persoane din Germania sunt someri. De altfel, cresterea somajului este o tendinta generala in Europa, toate statele confruntandu-se cu acest fenomen in perioada de criza. Si in Franta, somajul este asteptat sa atinga 10% pana in 2010.
Pozitia Germaniei pune in dificultate Cehia, care detine in prezent presedintia Uniunii Europene si care a facut din liberalizarea pietei muncii europene una dintre prioritatile sale pe