Investitiile private au fost principalul motor de crestere al pietei constructiilor in ultimii ani, cand arhitectii si constructorii lucrau cate 12 ore pe zi fara pauza, insa criza financiara a blocat brusc acest sector si ar putea modifica radical dezvoltarea ulterioara, scrie lunarul Business Construct, care va aparea joi, 26 februarie, impreuna cu ZF.
Odata cu scaderea numarului de proiecte noi incepute, arhitectii vor avea mai mult timp destinat creatiei, dupa o perioada in care presiunea dezvoltatorilor pentru realizarea unei investitii era foarte ridicata din cauza competitiei acerbe de pe piata
"Suntem dupa doi-trei ani in care am alergat mai mult decat ne tineau picioarele. Aveam practic exercitii impuse, fara sa avem pauza. Acum voi lucra tot 12 ore, dar s-ar putea sa apara si pauze. In aceste conditii putem sa facem ordine in firma si sa avem mai mult timp destinat creatiei si dezvoltarii durabile", afirma Calin Negoescu, directorul tehnic al Westfourth Architecture, unul dintre cele mai mari birouri de arhitectura de pe piata, cu afaceri anuale de peste 5 mil. euro, potrivit ultimelor date disponibile.
Potrivit lui Negoescu, anul trecut arhitectii au pierdut mai mult timp decat trebuia pe santier, din cauza fenomenului descalificarii fortei de munca, pentru a rezolva problemele aparute in timpul lucrarilor. "Constructorii s-au descurcat cu ce-au avut, insa de multe ori dadeau vina pe arhitect pentru greselile tehnice pe care le faceau si trebuia sa ne remediem situatia."
Daca acum vorbim de criza financiara, anul trecut se discuta intens de criza de forta de munca de pe santiere, din cauza migrarii masive a muncitorilor catre pietele dezvoltate si cu o criza de arhitecti din cauza numarului ridicat de proiecte, care s-au ameliorat prin cresterea salariilor si prin prelungirea timpului de lucru. Astfel, un arhitect a ajuns an