Peste 150 de absolvenţi ai Universităţii „Al.I. Cuza” trebuie să studieze şi o limbă străină. Specializarea română pură nu mai este recunoscută. Sursa: Maria Craus
Câteva zeci de absolvenţi ai Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, din Iaşi, s-au adunat ieri la decanatul facultăţii, după ce vinerea trecută au fost înştiinţaţi că specializarea Limba şi Literatura Română nu este recunoscută. Foştii studenţi au fost anunţati de profesori că trebuie să se reînscrie în anul III şi să susţină examenele la o limbă străină, ca a doua specializare. Peste 150 de tineri aşteaptă să afle dacă diplomele lor de licenţă au vreo valoare sau nu.
Soluţia, încă un semestru de studii
„Totul a pornit în anul 2005, în vară, când s-a decis în cadrul universităţii să mergem pe unica specializare la limba străină şi limba română. Asta pentru că în nomenclatorul ministerului apărea Limba şi Literatura Română şi indexul nr. 2 în care scria «se poate adăuga a doua specializare, limba şi literatura străină». În august 2008, a reapărut nomenclatorul, însă el a fost comunicat la universitate abia pe 18 fe bruarie 2009. În acest nomenclator apare Limba şi Literatura Română, iar la index apare scris: «se adaugă o limbă şi literatură modernă sau limbi clasice». Din cauza caracterului imperativ al acestui «se adaugă», în loc de «se poate adăuga», universitatea nu poate să acorde diplome celor de la unica specializare, care şi-au dat licenţa pe aşa ceva. Unii sunt acum la master sau au dat examen de titularizare”, ne-a explicat Ştefan Avădanei, decanul Facultăţii de Litere.
În ceea ce priveşte rezolvarea situaţiei, conducerea facultăţii susţine că foştii studenţi ar trebui să urmeze, timp de un semestru, cursurile pentru cea de-a doua specializare.
„Chestiunea este grea, dar nu imposibilă. Singura soluţie est