Managerul transnational - adica o persoana care poate activa pe mai multe piete scontand rezultate similare - reprezinta un nou model ce ar trebui implementat in scolile de MBA, a declarat Paul Garrison, decan si managing director pentru CEU Business School.
El crede ca un absolvent de MBA va putea conduce la fel de bine departamente din Irak, Georgia, Croatia sau oricare alta tara pentru ca va avea cunostinte atat despre cultura organizationala, cat si despre piata financiara ori cea a fortei de munca.
“Cei mai multi absolventi ai CEU Business School lucreaza tari difierite de tara lor de origine”, a precizat Zoltan Major, vicepresedintele UniCredit Tiriac Bank si alumni al CEU Business School.
Potrivit unui studiu citat de CEU, 60% din schimbarile managerilor care au in subordine piete din diferite tari nu functioneaza, iar 50% dintre cei care opteaza pentru schimbarea culturii organizationale nu reusesec sa isi implementeze schimbarile dorite.
Doar 30% dintre studentii CEU vin din tari dezvoltate economic, cum ar fi Germania, Canada sau S.U.A. Cei mai multi absolventi de MBA vor lucra in alte tari decat tara lor de origine, potrivit CEU Business School.
Numerosi specialisti citati de catre publicatii ca Wall Street Journal si Forbes sustin ca, pentru a avea o sansa in plus de angajare, studentii ar trebui sa se reintoarca la cursuri de specializare, iar scolile de MBA din intreaga lume au constatat o crestere a cererilor de cursuri de business. In Romania, CEU Business School estimeaza ca va avea acelasi numar de studenti ca si in 2008. “Am constatat o schimbare in atitudinea candidatilor.
Daca inainte veneau pentru a obtine inca o diploma, acum oamenii se gandesc mai mult la valoarea investitiei lor. Nu ne propunem o crestere spectaculoasa a numarului de studenti. Avem clase de 25-35 de cursanti si vrem sa le acordam cat mai mu