Nr. 10/24 februarie 2009
„Cu viaţa mea apăr viaţa”
28 februarie 2009 - 76 ani de atestare documentară
Protecţia civilă în contextul poluărilor marine majore
Poziţia geografică a judeţului Constanţa conferă Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” statutul de unicat printre celelalte 41 de inspectorate judeţene, subordonate Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, printr-o misiune aparte: depoluarea marină
În cadrul ISU „Dobrogea”, la Serviciul Protecţie Civilă, îşi desfăşoară activitatea Compartimentul Depoluare Marină, structură care asigură, conform legii, Secretariatul Permanenet al CODM. Acest compartiment este singurul existent la nivel naţional, în judeţul Tulcea funcţionând doar o celulă de răspuns în cazul unei poluări marine majore. Atunci când se produc poluări marine, pe toată durata intervenţiilor pentru depoluare, în cadrul secretariatului este coptat câte un reprezentant al instituţiilor prevăzute în plan, îndeplinind rolul de Secretariat Tehnic al CODM.
În „Planul Naţional de pregătire, răspuns şi cooperare în caz de poluare marină cu hidrocarburi şi alte substanţe dăunătoare”, sunt definite trei clase de poluare marină:
Ø minoră - nivel 1 - mai puţin de 7 tone de hidrocarburi descărcate;
Ø medie - nivel 2 - între 7 şi 700 tone de hidrocarburi descărcate;
Ø majoră - nivel 3 - peste 700 tone de hidrocarburi descărcate.
Anul trecut, specialiştii din cadrul inspectoratului, prin Secretariatul Permanent al CODM, au monitorizat şi participat la 52 poluări marine şi terestre. Ţinând cont de criteriile de clasificare a poluărilor, toate evenimentele de acest gen înregistrate anul trecut, se încadrează în categoria poluărilor marine minore.
Tot în 2008, şeful Compartimentului Depoluare Marină, comandorul Vasile Cosma, a reprezentat atât ISU „Dobrogea” cât şi Inspe