Toata lumea doreste depolitizarea serviciilor publice de radio si televiziune, insa putini au ramas cei care cred ca aceasta mai este posibila. Asa reiese din discutiile gazduite, marti, de Agentia de Monitorizare a Presei-ActiveWatch pe tema situatiei din audiovizualul public.
Reprezentantii celor doua institutii (SRR si SRTv), ai scenei politice, ai presei si ai asociatiilor de media care au luat parte la intalnire au incercat sa reinvie discutiile despre modificarea legii de functionare a acestor servicii, in situatia in care initiativele in acest sens s-au blocat.
Dezbaterea de marti a pornit de la ideea ca procesul de modificare a Legii 41/1994, pe baza careia functioneaza cele doua institutii, a fost demarat in urma cu patru ani, insa pana acum nu a dat niciun rezultat. Cu toate ca legea a trecut cu unanimitate in Camera Deputatilor in 2006, la scurt timp dupa ea a fost respinsa in Senat.
Raluca Turcan, presedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor, a anuntat la inceputul acestui an ca intentioneaza sa reia procedurile pentru depolitizarea SRR si SRTv. Vezi declaratiile facute recent, pe aceasta tema, de Raluca Turcan in cadrul Intalnirilor Media HotNews.ro.
La discutiile gazduite de AMP-ActiveWatch, au fost abordate mai multe propuneri menite sa contribuie la depolitizarea posturilor publice - de la introducerea unei noi "taxe de solidaritate" la separarea functiilor de presedinte si director general sau instituirea unor criterii de performanta in activitatea editoriala a celor doua institutii. Nimeni nu s-a declarat convins, insa, ca reforma in audiovizualul public va avansa suficient de rapid.
Raluca Turcan, presedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor:
Sunt necesare: criterii de competenta pentru numirea membrilor din Consiliul de Administratie si Comitetul Director; clarificarea c