EVZ v-a prezentat, astăzi, cazul unui bărbat de 44 de ani, condamnat pentru mai multe violuri, lipsire de libertate şi ultraj. Deşi a primit pedepse care însumează peste 32 de ani, bucureşteanul Dorel Lazăr este liber, după ce o judecătoare a hotărât întreruperea pedepsei. Fapte de o cruzime greu de imaginat atribuite unui nume. În spatele lor există, însă, mii de astfel de cazuri, demne de o Românie absurdă, în care justiţia funcţionează adesea împotriva cetăţenilor de rând, sistemul sanitar face tot mai multe victime, iar cel de învăţământ dă mai multe exemple negative decât poveşti de succes.Furturi de arme, jafuri şi confruntări între clanuri, oameni încarceraţi pe nedrept sau pe motive absurde, infractori recidivişti eliberaţi cu uşurinţă, corupţie care şi-a întins tentaculele la cele mai înalte niveluri. Sau scenariul unei realităţi halucinante. Bătrâni, infractori made in RO Diamanta Botezatu şi fiica ei, de 87 şi, respectiv, 64 de ani, au fost condamnate, în 2005, la câte o lună de închisoare pentru neplata unor amenzi penale de 600 de lei. Familiile Macarie şi Botezatu s-au judecat pentru o bucată de pământ de 64 de ari. Cu ocazia Zilei Justiţiei, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat dezaprobarea faţă de încarcerarea bătrânelor.
"Marea problemă pe care o avem e că legea nu se aplică egal şi faţă de bătrâna de 86 de ani, şi faţă de infractorul care zâmbeşte pe toate ecranele şi pe care îl găsim în primii 50 de oameni bogaţi ai ţării“, a afirmat atunci şeful statului, rezumând starea justiţiei din România. Băsescu a omis infractorii care, deşi nu zâmbesc la televizor cu liniştea omului cu relaţii şi cu un cont bogat, reuşesc să evite legea sau profită de lacunele ei.
Lupta pentru un petic de pământ a dus şi la condamnarea unei femei de 55 de ani, din Maramureş. Marişca Chiş a primit şapte luni de închisoare pentru că nu s-a supus unui