Evz.ro vă invită să numiţi oraşul românesc al dragostei, demn să fie numit destinaţie "de văzut" pentru îndrăgostiţi. În ziua de Dragobete, vă propunem să găsiţi dragostea printre adunăturile de betoane de la oraş, deşi poate cel mai potrivit loc pentru ea este lumea satului. Sursa: http://static.panoramio.com
Poarta Sărutului
La Târgu-Jiu, Brâncuşi a lăsat un simbol al dragostei, celebra Poartă a Sărutului. Nu este însă singura creaţie pe această temă a sculptorului român, el fiind şi autorul unor versiuni ale Sărutului. Există şi un Sărut al Morţii, care şi-a găsit loc în cimitirul francez Montparnasse.
"Poarta sărutului" a început să prindă contur la începutul anilor '30, dar tema a fost îndelung studiată de Brâncuşi. Monumentul este rezultatul unui colaj inspirat între "Coloana Sărutului" şi sculptura "Sărutul", repetată de 40 de ori pe lintou (partea superioară, orizontală, a porţii).
În total, au fost opt variante ale Sărutului brâncuşian, ultima executată în 1921. Coloana Sărutului, ieşită de sub daltă în 1916, a fost punctul de plecare pentru celebra poartă. "La început am săpat în piatră grupul celor două făpturi înlănţuite. În urmă, după lung timp, m-a purtat gândul spre chipul unei porţi prin care să se poată trece dincolo. Acum am intenţia, să dezvolt siluetele în motivul de deasupra porţii", îi spunea Brâncuşi sculptoriţei Malvina Hoffman.
Poarta a fost finalizată la 20 septembrie 1948. Un şir de 40 de perechi de îndrăgostiţi asezaţi faţă în faţă, cu genunchii strânşi ocupă lintoul, iar coloanele verticale au, fiecare, câte patru săruturi.
Obeliscul de la Costineşti
Deşi nu este un simbol al dragostei, este socotit un element romantic. Vechiul obelisc simboliza podul dintre mare şi lac, dar şi Soarele care patronează peisajul. Noul obelisc trimite spre răsăritul de