În multe dintre spitalele sau casele de sănătate din Peninsulă lucrează şi angajate din România. Prezenţa acestora se datorează, în principal, firmelor specializate în selecţia şi inserirea lor în sistemul sanitar italian. O româncă, rezidentă în provincia Ancona din estul Italiei, lucrează într-o astfel de companie şi a avut posibilitatea să ajute multe dintre cadrele medicale din România, în găsirea unui loc de muncă. Cu toate că situaţia românilor din Italia este, în aceste momente, delicată, Monica Napau este de părere că profesionalismul anagajatelor românce reprezintă una dintre calităţile pe care italienii le apreciază şi le respectă.
Născută la Hunedoara, unde a absovit şi liceul sanitar, românca de 41 de ani a lucrat în Italia ca asistentă, iar în acest moment face parte dintr-o echipă care recrutează cadre medicale.
Când aţi ajuns în Italia şi care a fost motivul venirii în această ţară?
Monica Napau: Sunt în Italia de 13 ani. Principalul motiv a fost curiozitatea de a vedea cum se trăieşte într-o altă ţară dezvoltată din Occident şi, ca pentru mulţi dintre cei veniţi, încercarea de a câştiga mai mulţi bani, într-un moment în care România trecea printr-o perioadă de mare incertitudine.
Care au fost primele ocupaţii în Italia?
Am lucrat tot ceea ce mi s-a propus şi ulterior am început să acord asistenţă bătrânilor, bolnavilor sau persoanelor cu handicap. După ce am obţinut recunoaşterea diplomei am lucrat ca asistent medical.
Situaţia din Italia, între italieni şi români, v-a afectat activitatea sau a româncelor angajate în spitalele italiene?
Nu, în niciun caz. Profesionalismul este prima carte de vizită. Nu am auzit până acum despre niciun eveniment negativ sau incomod, nici în spitalele din Roma, nici în cele din zona unde locuiesc.
Cum aţi intrat în contact cu societ