In situatia in care veniturile bugetare nu vor fi cele preconizate, prima masura va fi reducerea cheltuielilor de personal, adica taierea salariilor, spune Gheorghe Pogea. Ministrul de Finante recunoaste ca Guvernul s-a imprumutat de bani, inclusiv pentru cei de pensii, cu o dobinda cuprinsa intre 11 si 14%. Pina acum au fost achitate 300 de milioane euro din datoriile pe care statul le are la diferite firme, iar Gheorghe Pogea da asigurari ca platile nu s-au facut preferential. Guvernul este decis sa ajute companiile aflate in dificultate, motiv pentru care s-ar putea imprumuta de circa 10-11 miliarde. Cit priveste un acord cu FMI, acesta pare ca se impune, sustine ministrul. " Banii pentru biserici reprezinta doar 0,02% din buget", afirma Pogea. Cuvintul de ordine al Ministerului Finantelor este "controlul cheltuielilor" si "transparenta". Cum? Cititi interviul in exclusivitate cu Gheorghe Pogea.
Bugetul a fost criticat inainte chiar de a se naste nu doar de politicienii din opozitie, ci si de o serie de economisti. Deficitul este mult prea mic, incasarile sunt supraevaluate, se mizeaza mult prea mult pe bani europeni, cursul leu-euro este prea jos, spun analistii.
Sunt afirmatii, dar nu sunt acoperite de dovezi. De data aceasta este un buget intemeiat pe venituri reale, pe seriile de date istorice. Venituri din economie noi am trecut, spre exemplu, 30,5% din PIB, nu 35 sau 36%, cum au trecut ceilalti. Deficitul este un rezultat. Il poti depasi doar in doua situatii: cand nu calibrezi cheltuielile in raport cu veniturile. Daca, pe perioada urmatoare, vom constata - si noi nu dorim - ca veniturile scad, din cauza crizei financiare si economice, vom ajusta si cheltuielile in mod corespunzator. Asta nu s-a obisnuit in Romania.
Cheltuielile de personal, primele sacrificate
Daca nu vor fi veniturile pe care le preconizati, de unde veti taia, pan