Anul trecut ritmurile de crestere la creditele de consum, respectiv ipotecare au coborat la mai putin de jumatate fata de nivelurile din 2007. Pe langa efectul raportarii la o baza mai mare, ruptura pietei creditarii din toamna trecuta a adus o franare puternica a cresterii.
Creditul de consum a ajuns la 73,8 miliarde de lei (echivalentul a 18,5 miliarde de euro) la sfarsitul anului trecut, marcand astfel o crestere anuala cu 34%, fata de 81%, cat fusese in 2007.
Eliminand influenta cursului si a inflatiei, creditul de consum a scazut in termeni reali in noiembrie si decembrie.
Creditul de consum a reusit sa isi continue cresterea pe sfarsit de an, dar cu ritmuri mult mai modeste decat in lunile precedente. Astfel, soldul a ajuns in decembrie la aproape 21 de miliarde de lei (5,2 miliarde de euro), corespunzator unei cresteri anuale cu 48%. In 2007, cresterea fusese de 77%.
Banca Nationala publica toate datele in lei, inclusiv pentru creditele acordate in valuta. Exprimate in lei, creditele in valuta apar in datele BNR cu un sold in crestere, insa avansul se explica prin cresterea cursului de schimb, cu 5,5% doar in decembrie.
Din totalul creditelor de consum acordate populatiei, circa 50% sunt in lei si 50% in valuta. Creditul de consum in valuta a coborat in decembrie la echivalentul a 9 miliarde de euro, de la 9,2 miliarde de euro in septembrie.
Creditul ipotecar in valuta insa si-a continuat cresterea pe final de an, soldul exprimat in euro urcand treptat de la 4,7 miliarde de euro in septembrie la 4,85 miliarde in decembrie. Creditul in valuta reprezinta peste 92% din totalul finantarilor pentru investitii imobiliare.
"Credite ipotecare s-au mai luat, dar ma astept ca pentru aceste imprumuturi cererea sa scada semnificativ in 2009. Imprumuturile in valuta vor inregistra rate anuale de crestere negative, iar cele in