Majoritatea companiilor de asigurari care vand polite unit-linked, adica asigurari de viata legate de fonduri de investitii, externalizeaza activitatea de plasare a banilor clientilor si lucreaza cu banci depozitare, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor din piata.
Asigurarile de viata unit-linked sunt polite care plaseaza cea mai mare parte din banii platiti de asigurat in fonduri de investitii. In prezent exista circa 500.000 de romani cu astfel de polite. Cinci din cei opt asiguratori care au raspuns solicitarii ZF spun ca investesc banii clientilor prin intermediul unor companii specializate, iar trei afirma ca acest lucru este realizat printr-un departament specializat al companiei.
ING, cel mai mare jucator din piata asigurarilor de viata, lucreaza pe partea de investitii unit-linked cu societatea specializata a grupului, ING Asset Management. Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari, spune ca externalizarea are multe avantaje.
"Mai intai, in urma externalizarii, clientii unit-linked au dobandit acces la expertiza internationala si la resursele unui administrator de active de top. Apoi, deoarece ING Asset Management administreaza volume semnificative de active, puterea de negociere a diverselor comisioane (bancare, de brokeraj) este considerabil crescuta. Ca urmare, in mai 2008 au fost reduse taxele de administrare a fondurilor ING Unit Linked denominate in lei", afirma Coman.
Ceilalti jucatori de pe piata unit-linked care fac investitii prin intermediul unui partener extern sunt Generali, AIG Life, KD Life si Grawe. Generali si AIG Life lucreaza cu Raiffeisen Asset Management, KD Life lucreaza cu KD Investments, iar Grawe cu o societate din Austria - Security Kapitalanlage AG, care face parte din acelasi grup. Pe de alta parte, cativa asiguratori, cum ar fi Allianz-Tiriac, Aviva sau Interamerican, prefera sa investeasca