Mai multe voci de analisti politici, economici si financiari se declara teribil de ingrijorate de aceasta criza. Din ce punct de vedere? A, sa nu va imaginati ca se tem de posibilitatea ca o gramada de romani sa ramana muritori de foame, nu, nicidecum, nu asta ii intereseaza. Pe analistii nostri dragi ii freaca groaza ca aceasta criza mondiala (daca o fi asa!) va favoriza, in Romania, dezvoltarea unei directii politice etatist-stangiste in detrimentul liberei initiative, adica a "liberalismului".
Dar s-o spunem mai curat si mai pe romaneste: cica statul roman, prin reprezentantii sai "demonici", ar putea, sub motivul "crizei", sa preia in proprietate si administrare intreprinderi private aflate in colaps. Ei si ce daca le preia? Ce se poate intampla? Nu da bine la doctrina? Daca mai stiu eu ce magnat, care a cistigat bani in Romania pana a vomitat, nu mai are chef acum de afaceri, ci de plimbari pe Sena, asta inseamna ca toata treaba se inchide, ca oamenii sunt trimisi acasa, ca toata lumea care a fost angrenata in acel sistem trebuie sa mearga la cersit?
Pentru analistii framantati de aceasta problema am doua vesti bune: 1. statul roman nu va adopta o politica etatista, pentru ca este reprezentat la varf tocmai de aceia care s-au improprietarit din bunurile statului; 2. da, in Romania este posibil ca nea' Stelica, mare proprietar de fabrici si uzine, daca se plictiseste brusc, sa poata sa ia avionul, sa dea la topit fabricile si uzinele si sa lase cu ochii in soare vreo 40-50.000 de oameni. Iata doua motive care sa-i linisteasca pe "analistii" speriati de posibilitatea ca "doctrina" lor scumpa sa fie sacrificata pentru a salva cateva milioane de oameni de la pieire.
Tot mai multi economisti de calibru - cu precadere cei din tarile nordice - sustin ca la baza crizei actuale sta un singur lucru: LACOMIA. Si nici nu era nevoie sa ne ex