Cine vrea să obţină un credit ipotecar garantând doar cu locuinţa achiziţionată trebuie să aibă, în unele cazuri, până la jumătate din preţ. Există doar câteva bănci care oferă finanţare de până la 100%, însă cu garanţii suplimentare sau dobândă mai mare.
O simplă vizită prin agenţiile băncilor prezintă o situaţie descurajatoare. Nu numai că băncile majorează dobânda la creditele ipotecare şi reduc gradul de îndatorare, dar acum impun şi un avans mai mare ca în urmă cu doar un an.
Avansul mediu în piaţă a crescut de la 15% în vara anului trecut la 30% în prezent. Tot mai multe bănci recurg la această mutare în condiţiile în care nu mai sunt dispuse să finanţeze întregul preţ al locuinţei, într-o piaţă imobiliară în care valorile scad pe zi ce trece.Imobil suplimentar pentru garantarea credituluiMai mult, unele instituţii impun un avans ce poate părea mic la prima vedere, dar pentru a putea beneficia de acesta, clienţii trebuie să vină cu garanţii suplimentare. Spre exemplu, clienţii trebuie să contribuie cu 25% din costul locuinţei dorite la Credit Europe Bank. Totuşi, banca nu va acorda decât 50% din valoarea garanţiilor aduse. Astfel, clientul are două posibilităţi: ori mai strânge bani până ajunge să deţină jumătate din valoarea imobilului dorit, ori pune ipotecă şi pe alte proprietăţi, până la nivelul impus de bancă.
Şi la Banca Românească, avansul minim este de 30%, dar clientul primeşte doar 50% din valoarea proprietăţilor cu care garantează, indiferent de venit sau vârstă.Avans 0% - garanţii mai multe şi costuri mai mariExistă şi bănci care promovează încă avansul de 0%. O parte dintre aceste oferte însă impun alte restricţii de garanţii sau de costuri. La BRD, clientul poate primi întreaga sumă necesară pentru achiziţionarea imobilului, dar în acest caz trebuie să aducă o garanţie suplimentară care să acopere în proporţie de 120% creditul obţin