Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a dezvaluit la HotNews.ro-RFI ca o comisie speciala lucreaza cu specialisti in siguranta nationala si ONG-uri la infiintarea noului serviciu secret. Ar fi al saptelea, dupa SRI, SIE, SPP, STS, DGPI, DGA. Care vor fi atributiile noului serviciu secret? Se va limita doar la penitenciare sau isi va extinde aria de acoperire pe magistrati si demnitari? Domnul Predoiu n-a spus clar. Vom afla curand mai multe, dupa ce proiectul va fi supus dezbaterii publice. Dar aici pandeste o capcana. Vom dezbate ceva util sau ne vom pricopsi cu inca un serviciu inventat in cursa inarmarilor politice?
Ministerul Justitiei a avut in trecut un serviciu secret – fostul SIPA - banuit ca spiona inclusiv magistrati. Personaje macabre ca Marian Ureche, Marian Descultu, Doru Spataru – ofiteri care s-au perindat la carma serviciului - au amplificat suspiciunea ca SIPA era o arma politica. Pe unii am avut neplacerea sa-i cunosc. Securisti slinosi, proveniti din directia a IV-a a Securitatii Statului.
Pe vremea Rodicai Stanoiu, SIPA era suspectat ca urmarea magistrati la comanda politica si ca era folosit ca instrument de presiune asupra unor judecatori, procurori sau chiar avocati incomozi. Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a desfiintat SIPA prin 2006 iar securistii s-au pensionat. A ramas in urma o arhiva, nu se stie nici in ziua de azi cat de completa. Unii spun ca probele compromitatoare s-ar fi evaporat.
Nici un inventar al arhivei n-a fost realizat pana la capat. N-avem un raport public oficial despre SIPA. La trei ani de la desfiintarea serviciului, n-a reusit nimeni sa puna pe masa un raport clar. Cu cat trece timpul, scad si sansele sa aflam daca SIPA a spionat abuziv, daca a facut si acte de politie politica.
Din fosta SIPA a ramas o simpla Directie in cadrul Administratiei Nationale a Penite