Pacienţii pot fi vânduţi altui medic de familie fără să fie întrebaţi. Este o practică legală în România, în care bolnavii sunt un fel de obiecte ale afacerii.
Ce se întâmplă cu pacienţii de pe listă, atunci când medicul de familie vrea să renunţe la activitate, se mută din judeţ, iese la pensie sau moare? Foarte puţini, chiar şi dintre medicii de familie, ştiu răspunsul la această întrebare. Practic, medicul de familie sau urmaşii acestuia trebuie să predea activitatea, bunurile, drepturile şi obligaţiile care decurg din exercitatea meseriei, infrastructura cabinetului aflată în proprietatea sau în folosinţa sa, precum şi clientela altui medic. Acest lucru se poate face prin vânzare, schimb, donaţie, testament, închiriere, în baza Ordinului nr. 1322/2.11.2006 al ministrului sănătăţii. Astfel, pacientul se poate trezi că nu mai este pe lista medicului pe care şi l-a ales, ci la altul, pe care poate nu şi-l doreşte. Din fericire, legea îi permite să-şi schimbe medicul de familie.
Două cazuri în judeţul Dolj
De la apariţia ordinului, în ţară s-au înregistrat mai multe vânzări de cabinete, unele în baza unor simpe anunţuri la mica publicitate. Preţul acestor tranzacţii variază în funcţie de numărul de pacienţi de pe listă, de la 4.000 la 20.000 de euro. În Dolj s-au înregistrat, potrivit Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, două cazuri de vânzare a listelor cu pacienţi, unul în 2007, iar celălalt în 2008. În unul dintre acestea, medicul de familie şi-a vândut afacerea, după cum susţin reprezentanţii Societăţii de Medicină de Familie - filiala Dolj, pentru a-şi deschide în Craiova un cabinet de altă specialitate. Tot în 2008, un cabinet a rămas fără cei aproximativ 1.000 de pacienţi după decesul medicului de familie, pentru că urmaşii au realizat prea târziu că pot să scoată bani de pe urma vânzării listei de pacienţi. Când şi-au dat