Bancile austriece sunt expuse masiv pe Europa de Est, in timp ce creditorii spanioli sunt responsabili pentru o treime din imprumuturile acordate in America Latina, scrie Financial Times.
Bancile din zona euro ar putea avea de suferit mai mult decat cele din SUA si Japonia in cazul unei crize severe a tarilor emergente. Indiferent unde se va produce urmatoarea explozie a unei piete emergente, moneda euro este cea care va resimti din plin impactul.
Moneda euro a atins cel mai scazut nivel de pana acum in acest an in raport cu dolarul american, coborand cu 22% de la nivelul maxim atins in luna iulie, pe fondul intensificarii temerilor privitoare la expunerea bancilor din zona euro fata de o incetinire pronuntata a economiilor emergente din Europa de Est.
Desi temerile investitorilor se concentreaza asupra Ungariei, Poloniei si Cehiei, moneda euro este mai expusa decat orice alta moneda fata de o incetinire a cresterii tuturor pietelor emergente de pe glob.
Creditele acordate in Europa Centrala si de Est provin in proportie de 90% de la banci din zona euro. In acelasi timp, aproape trei sferturi din creditele destinate economiilor emergente la nivel global provin din aceeasi regiune, conform celor mai recente date publicate de Banca Reglementelor Internationale.
"Aceasta situatie confirma parerile de pe piata conform carora un accident pe pietele emergente va afecta bancile europene intr-o masura mult mai mare decat pe cele americane sau japoneze", a spus Paul Meggyesi din cadrul JPMorgan.
Din creditele in valoare de 4.593 miliarde de dolari (3.640 mld. euro) acordate de banci straine tarilor aflate in curs de dezvoltare de la nivel mondial, bancile din zona euro au acordat credite de 3.369 miliarde de dolari (2.670 mld. euro), sau 73,4% din volumul total. In cazul Statelor Unite, procentul este de 10,3%, iar in cel al Japoniei de 4,8%