Încă din 1988, România socialistă se confrunta cu o boală necruţătoare, infecţia HIV, care făcea tot mai multe victime. Pentru cercetarea acestui fenomen medical, s-a înfiinţat Comisia Judeţeană de judecată a deceselor (cauzate de SIDA), din care a făcut parte şi Rodica Mătuşa, şefa de la acea vreme a Sectorului SIDA, din cadrul Secţiei de pediatrie a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. Vă prezentăm în continuare un fragment din cartea "Îngerii nimănui", autor Rodica Mătuşa, apărută la Editura Compania, în Colecţia Document.ro:
"Primii care s-au infectat au fost adulţii, iar de la ei infecţia a trecut la copil, prin transfuziile de sânge sau de la mamă la făt. Adulţii fiind mai rezistenţi, epidemia s-a declanşat la malnutriţii abandonaţi cu miile prin leagăne, care-şi petreceau multe zile prin spitale. Sigur că majoritatea părinţilor sunt negativi, dar nu poţi întoarce roata istoriei şi, mai ales, nu se pot preciza acum vinovaţii şi vinovăţiile. Putem doar să presupunem cam ce şi cum s-a întâmplat.
Povestea unei familii de-a lungul a vreo 20 de ani ilustrează starea de lucruri. Un tânăr navigator, prin anul 1985, se îndrăgosteşte de o domnişoară un pic mai libertină şi, după puţin timp, cei doi se căsătoresc. Apare un copil, un băieţel crescut de bunica din partea tatălui, mama reluându-şi vechile obiceiuri în lipsa bărbatului, plecat mai tot timpul pe mare.
Când Marian avea 5-6 anişori, este descoperită infecţia cu HIV şi, cum amândoi părinţii erau acasă, îi testăm şi pe ei. Amândoi sunt găsiţi seropozitivi. Li se explică amândurora cum se transmite infecţia, iar ei încep să se acuze unul pe altul – «celălalt» s-ar fi infectat primul.
S-au înrăit atât de tare, încât, din câte am aflat ulterior, au pornit amândoi într-o goană nebună după relaţii sexuale cu cât mai mulţi part