Statul este nevoit să împrumute o sumă-record în 2009 fie din piaţa internă, prea mică şi în care va concura sectorul privat, fie din cea externă, foarte scumpă în prezent. Nevoia de finanţare a Guvernului se ridică la peste 11 miliarde de euro în 2009. Suma poate fi considerată un record, ea fiind cu 30% mai mare decât finanţările contractate anul trecut, când criza financiară nu era atât de gravă. Deşi au trecut aproape trei săptămâni de când Guvernul a aprobat pr
Statul este nevoit să împrumute o sumă-record în 2009 fie din piaţa internă, prea mică şi în care va concura sectorul privat, fie din cea externă, foarte scumpă în prezent.
Nevoia de finanţare a Guvernului se ridică la peste 11 miliarde de euro în 2009. Suma poate fi considerată un record, ea fiind cu 30% mai mare decât finanţările contractate anul trecut, când criza financiară nu era atât de gravă.
Deşi au trecut aproape trei săptămâni de când Guvernul a aprobat proiectul de buget, una din principalele probleme – cea a datoriei publice – nici măcar nu a fost adusă în discuţie. Deocamdată, Guvernul a anunţat că intenţionează să împrumute 1,73 miliarde de euro de pe piaţa internă şi alte 1,11 miliarde de euro de pe cea internațională, pentru a finanţa deficitul. Nu s-a pomenit însă nimic despre datoria mai veche, de 8,16 miliarde de euro, care va ajunge la scadenţă în 2009 şi care, cel mai probabil, va trebui “rostogolită“ în anii următori. Sumele scadente sunt mai mult decât duble faţă de anul trecut. Cauza: Finanţele n-au reuşit să atragă, în 2008, împrumuturi pe termen lung, 47% din datoria publică fiind pe termen scurt.
“Finanţarea deficitului de anul trecut a fost costisitoare. Ea a fost contractată pe maturităţi foarte scurte, ceea ce face deosebit de important ca rostogolirea ei la timp să devină un factor esenţial în managementul datoriei“, susţine Mihai Tănăsescu, reprez