Codruţa Kovesi: „Există viziuni diferite între judecători şi procurori
Parchetul şi Poliţia par a nu stăpâni fenomenul infracţional. O demonstrează, în primul rând, numărul mare de cazuri în care judecătorii nu aprobă măsura arestării pentru că nu sunt probe precum şi numeroasele achitări. Această situaţie rezultă însă şi din statistici. Astfel, în anul 2007, au existat 1.079.210 cauze de soluţionat. Din acestea au fost soluţionate 462.397, dintre care doar 36.820 au fost finalizate prin rechizitoriu. Îngrijorătoare este, de asemenea, şi situaţia cauzelor cu autori necunoscuţi. Astfel, la sfârşitul anului 2007, existau 264.511 cauze cu autori necunoscuţi, reprezentând 24,5 la sută din totalul cauzelor de soluţionat.
O explicaţie pentru această situaţie dezastruoasă ar putea fi slaba pregătire profesională a procurorilor şi numărul insuficient al acestora. Referitor la aceste aspecte, procurorul general al României, Codruţa Kovesi, ne-a declarat: “Evaluarea profesională a procurorilor se face, potrivit legii, o dată la trei ani şi se realizează de către Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste evaluări sunt în curs. De când sunt eu procuror general, CSM-ul nu a făcut încă asemenea evaluări. Pregătirea profesională a procurorilor se face prin Institutul Naţional al Magistraturii (INM), care este subordonat CSM-ului. Anul trecut, am cerut să se modifice programa şi să se orienteze spre domenii care au mai multă legătură cu activitatea procurorilor”.
Codruţa Kovesi ne-a mai declarat că “există viziuni diferite între judecători şi procurori în privinţa noţiunii de pericol social concret pentru ordinea publică”.
În privinţa numărului mare de dosare nesoluţionate, procurorul general al României ne-a precizat că în anul 2008 au fost înregistrate 1.200.000 de cauze care sunt lucrate cu 1000 de procurori, pentru că ceilalţi 1000 intră în şedin