În Prahova, 365 de medici de familie au încheiat contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, aceştia primind diverse sume de bani pentru fiecare pacient aflat pe liste, pentru consultaţiile oferite şi participarea la programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei.
Potrivit statisticilor CAS Prahova, anul trecut au fost distribuite în conturile medicilor de familie aproximativ 54,8 milioane de lei. Veniturile anuale ale halatelor albe au variat între 3000 de lei şi 280.000 de lei. Printre cei mai bine plătiţi medici de familie se numără Adela Achim, care are cabinet în Mizil, cu un venit lunar de 23.600 de lei, adică 6.500 de euro la cursul mediu din 2008 de 3,5 lei pentru un euro, Laurenţiu Brânduşoiu, din Negoieşti, cu 18.400 de lei pe lună şi Emilia Stratulat din Fântânele cu 22.000 de lei.
“Nu câştig foarte mulţi bani având în vedere că am de plătit trei asistente şi ratele la un ecograf,” Emilia Stratulat, medic de familie din Fântânele.
Liderul sindicatului Sanitas Prahova, Luminiţa Gologan, care reprezintă asistenţii medicali ai medicilor de familie, susţine că media salariului net al unui angajat este de numai 700 de lei.
“În mod normal ar trebui să existe o negociere între medic şi asistent, dar sunt invocate fondurile insuficiente. Puţine asistente au salarii mai mari de 700 de lei la cabinetele de medicină de familie”, a declarat Luminiţa Gologan.
De partea cealaltă, preşedintele Colegiului Medicilor Prahova, Simona Schnelbach, susţine că profitul unui medic de familie este foarte mic.
“Media pe ţară a veniturilor unui medic de familie este de 7300 de lei pe lună, din care 5100 lei reprezintă cheltuielile cu utilităţile şi plata asistenţilor medicali. Mai sunt câteva sporuri, precum cel de mediu rural de 100% sau 20% dacă eşti medic primar”, a declarat