În opinia lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), un plan de recapitalizare a grupurilor bancare care se confruntă cu probleme nu este ceea ce ţara noastră are nevoie. Declaraţia face parte dintr-un interviu acordat de Isărescu publicaţiei economice Financial Times (FT). Totodată, el a mai atras atenţia şi asupra riscurilor asocierii mai multor state, fiecare confruntându-se cu circumstanţe diferite, sub denumirea de „riscul Europei emergente”. Anul trecut, România a avut cea mai mare creştere economică din blocul comunitar, de 7,3%, dar după opt ani consecutivi de creştere, sfârşitul anului 2008, când efectele crizei economice internaţionale s-au simţit şi în ţara noastră, a oprit creşterea la aproape de zero. Articolul din FT mai arată că PIB-ul va avea o creştere negativă în acest an. Datoria externă a României, de 12% din PIB, îi face pe unii analişti să afirme că vom apela la un sprijin financiar din partea Fondului Monetar de Investiţii (FMI), la fel cum au procedat Ungaria şi Ucraina.
Premierul Emil Boc a declarat că o asftel de variantă va fi discutată la sfârşitul acestei luni, în timp ce BNR analizează împreună cu guvernanţii suma optimă de împrumutat, în condiţii avantajoase şi cu un calendar rezonabil de rambursare. „Atunci când ministrul de finanţe al Austriei, Josef Pröll, a fost la Bucureşti (în urmă cu două săptămâni - n.r.), i-am spus că o abordare globală de a subvenţiona toate subsidiarele austriece nu va fi un lucru bun pentu România, întrucât băncile locale sunt deja foarte bine capitalizate. Desigur, orice capitalizare este binevenită, dar o abordare globală ar trebui să se adreseze problemelor specifice de aici, altfel s-ar putea genera confuzie”, a spus Isărescu, potrivit FT. (A.G.)
În opinia lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), un plan de recapitalizare a grupurilor ban