» Ministrul de Externe italian i-a cerut Romaniei sa-i preia pe cei o mie de condamnati definitiv in Italia. Pentru intretinerea lor, statul roman ar trebui sa bage adanc mana in buzunar si sa scoata circa 7 milioane de euro anual.
» In Italia, un raport al Ministerului de Interne, citat de presa din Peninsula, arata ca numai la Roma, in 2008, din cele 317 violuri, 25 au fost comise de romani.
Statul Roman va trebui sa scoata din buzunar aproape 7 milioane de euro anual pentru intretinerea celor 970 de detinuti condamnati definitiv in Italia si pe care autoritatile din Peninsula nu ii doresc. Potrivit Denisei Necula, ofiter de presa al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), "pentru 2009 nu au fost prevazute costuri pentru acesti detinuti". De altfel, pe langa costurile substantiale de intretinere, si procedura de incadrare in penitenciarele romanesti pare destul de dificila. Astfel, conform ANP, pentru a se vedea in ce penitenciar trebuie incarcerat fiecare detinut, este nevoie de contabilizarea faptelor, a condamnarilor, a regimului de executare si a localitatii de domiciliu din Romania. Din acest motiv, Denisa Necula ne-a spus ca "se impune intocmirea unui plan de masuri la care sa contribuie ANP, Ministerul Justitiei, cel de Externe si cel al Administratiei si Internelor".
Ultimul raport al Departamentului de Stat american sustine ca in inchisorile din Romania erau, in 2007, circa 30.000 de persoane, intr-un sistem care are o capacitate de 34.000 de persoane, nerespectandu-se astfel standardele europene. Distribuirea puscariasilor nu este insa uniforma si, de exemplu, potrivit site-ului ANP, pana in februarie 2009, inchisoarea de la Turnu Severin avea un grad de ocupare de 112%, iar pentru alte opt, indicele de ocupare este intre 90 si 100%.
Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a spus luni seara, l