În februarie 1989, prof. univ. dr Cătălin Bordeianu lucra ca ziarist la Scînteia Tineretului. A fost prezent de "Luna cărţii" la ţară, într-o comună din judeţul Iaşi. Învăţătorul Cezar Popa povesteşte cum se strângeau ţăranii pe uliţă să citească cu scriitorii.
Spre deosebire de primirea făcută de orăşeni, oamenii de cultură erau întâmpinaţi cu căldură, surprinzător, de ţărani. Aflăm cum se întorceau scriitorii prezenţi la astfel de manifestări cu portabagajele pline, o "recunoaştere" primită de la preşedinţii de CAP locali sau de la politrucii obedienţi sau cum învăţătoarea Natalia Grecu, fostă deputată MAN, implicată în programele "lunii cărţii", le citea ţăranilor din opera lui Shakespeare. Ca un fapt inedit, unul dintre ei avea acasă, şi lectura, chiar Raportul Mareşalului Antonescu după trei ani de război.
Actualul director al Bibliotecii Judeţene Gh. Asachi, prof. univ. dr Cătălin Bordeianu, a fost prezent în februarie 1989 în judeţul Iaşi. "Luna cărţii la sate se desfăşura iarna din două motive. Unul era acela că lucrările agricole stagnau, iar propaganda lâncezea şi ea, pregătindu-se însă pentru evenimentele ce urmau: însămânţările de primăvară şi, în nota obişnuită, realizarea «producţiilor-record». În al doilea rând, prin această manifestare se arăta că regimul se preocupă de soarta ţărănimii cooperatoare, a doua clasă a ţării după cea muncitoare. Şi aceste acţiuni veneau dintr-o necesitate de a umple golul lăsat de lipsa propagandei şi de a arăta că de bunurile culturale din perspectivă socialistă se bucură şi oamenii din mediul sătesc.
La manifestările prilejuite de luna cărţii la sate, dialogul era de puţine ori interactiv şi doar dacă era iniţiat de conducătorii manifestării. În fiecare zi aveau loc activităţi culturale, dar şi acţiuni comune de lectură, la ca