Sudul Basarabiei istorice, adică regiunea Odessa de azi, în Ucraina, are peste 140.000 de etnici de origine română şi un singur ziarist! E ca şi cum am spune noi că într-un oraş de mărimea Târgu-Mureşului locuitorii citesc un singur ziar, editat de un singur ziarist. Adevărul e pe-aproape. Vadim Bacinschi este, astăzi, singurul ziarist care scrie în Basarabia de Sud în limba română, despre Basarabia de Sud.
Ziarist de serviciu cu program non-stop, Vadim Bacinschi e, de fapt, un factotum al vieţii culturale româneşti din regiunea Odessa. Nu există proiect în care numele său să nu fie implicat, fie că e vorba de presă, de carte în limba română, şcoală, manifestări folclorice sau acţiuni comemorative.
Născut în 1958 la Floreşti, în Republica Moldova, Vadim Bacinschi a făcut studii de jurnalistică la Universitatea din Chişinău; a scris vreo şapte ani într-un ziar local, după care s-a mutat la Odessa, urmându-şi soţia. A plăsmuit câteva volume de versuri, parte din ele publicate în România, dar s-a impus mai ales prin publicistică. De 20 de ani, Bacinschi este cea mai autorizată voce care ne spune adevărul despre starea naţiunii române din Ucraina. La Odessa, centru regional puternic rusificat, unde cu români ne-am întâlnit doar în Consulatul General al României de pe strada Bazarnaia, Vadim Bacinschi scotea, la începutul anilor '90, revista culturală în limba română "Luceafărul". Era un lucru bun, o revistă românească într-un oraş cu peste un milion de locuitori, reşedinţă de regiune, cu toţi "nacealnicii" culturnici (şefi de la cultură) adunaţi grămadă... A urmat un scenariu previzibil: revista n-a mai primit fonduri, Bacinschi n-a mai putut s-o scoată, iar salvatorul ei s-a numit un oarecare Anatol Fetescu. Acesta a transformat "Luceafărul" în "revistă moldovenească", denumire care prevalează în faţa autorităţilor ucrainene atunci când