Programele anticriza prin care banii contribuabililor sunt folositi pentru a salva unele industrii ar putea conduce la cresterea fiscalitatii avand drept consecinta impingerea in faliment si a celor care mai rezista, avertizeaza Valeriu Stoica, ideologul PD-L.
"Daca nu poti face bine fereste-te sa faci rau. Economia mondiala este un bolnav al carui tratament nu-l cunoaste nimeni. Este mai bine asadar ca bolnavul sa fie lasat sa se vindece cu anticorpii lui", spune Valeriu Stoica, intr-un interviu pentru ZF. Cu alte cuvinte, economia, inclusiv cea a Romaniei, trebuie lasata in pace sa se vindece de la sine?
"Programele anticriza sunt, punctual, folositoare. Dar o interventie masiva a statului de felul nationalizarii unor industrii este paguboasa pentru ca presupune cheltuieli mari din buzunarul cetatenilor - ceea ce face programul anticriza al SUA. Vorbim despre nationalizari ca si cum statul ar fi o notiune abstracta. Or, statul se finanteaza din contributia cetatenilor sai. Riscul in urma unor astfel de demersuri este sa creasca povara fiscala si sa ii impinga in faliment si pe cei profitabili. Or, regula este sa-i lasi in pace pe cei care sunt profitabili", spune Stoica.
Chiar inainte de adoptarea bugetului in Parlament, in mediul politic a fost examinata ipoteza majorarii unor taxe si impozite in cazul in care veniturile preconizate nu se vor realiza. Programul anticiriza al guvernului presupune cheltuieli de peste 10 mld. euro, din veniturile viitoare.
"Romania este intr-un moment in care banii, cat sunt, trebuie sa mearga in investitii, nu in consum. Acum trebuie sa investesti atat cat ai. A folosi banii pentru a-i salva pe cei care au produs aceste perturbari este contraproductiv pentru ca vei fi obligat sa cresti povara fiscala si sa-i indatorezi si mai mult pe cei care inca rezista", spune Stoica.
Observatiile sale sunt im