Cercetatorii de la Institutul de Cercetare al Acvariului din Golful Monterey au rezolvant recent misterul, vechi de peste jumate de secol, al pestilor cu ochi tubulari si cap transparent. Inca de cand a fost descoperit in 1939, cercetatorii marini au observat ca ochii tubulari ai pestelui, Macropinna microstoma, au o sensibilitatea foarte ridicata la lumina.
Pana acum cercetatorii au crezut ca ochii pestelui sunt fixati in sus permitandu-i astfel sa observe doar ceea ce se intampla deasupra sa. Noul studiu, realizat de Bruce Robison si Kim Reisenbichler, arata ca ochii tubulari ai pestelui se pot roti in orice directie in interiorul invelisului transparent ce acopera capul acestora, fapt ce le permite sa isi gaseasca cu mai mare usurinta prada.
Atunci cand si-au ales prada isi indreapta ochii in fata si inoata spre victimele lor. Desi ochii tubulari ai pestelui sunt foarte sensibili la lumina au totusi un unghi de vedere foarte ingust.
Aceasta specie de pesti traieste la o adancime ce variaza intre 600 si 800 de metri, motiv pentru care Robison si Reisenbichler au folosit un submarin ghidat de la distanta, dotata cu o camera video, pentru a-i studia mai in detaliu.
Inregistrarile obtinute cu ajutorul camerelor montate pe submarine ii surprindeau de obicei plutind nemiscati, iar in lumina reflectoarelor subamarinului ochii acestora aveau culoarea verde. Cercetatorii au reusit sa prinda un exmplar din aceasta specie si sa il studieze timp de cateva ore in acvariul navei.
Astfel, cercetatorii marini au reusit sa confirme ceea ce vazusera in inregistrarile video si anume ca pestele isi poate rotii ochii tubulari atunci cand isi schimba pozitia corpului din plan orizontal in plan vertical.
Cercetatorii de la Institutul de Cercetare al Acvariului din Golful Monterey au rezolvant recent misterul, vechi d