Nu este doar o figura politica. E o legenda. E femeia puternica si dura care, in ciuda atacurilor politicienilor sau a mass-media, a reusit sa lupte singura cu un sistem descurajant de corupt. Ei ii datoram, in mare masura, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la termenul stabilit. Contestata in Romania, Monica Macovei s-a bucurat insa de aprecierea europenilor. Astfel, la sfarsitul lui 2008, Parlamentul European i-a oferit distinctia de Femeia Europei, pentru promovarea valorilor democratiei.
Reporter: In perioada mandatului de Ministru al Justitiei ati fost adeseori criticata de politicieni si ati fost victima atacurilor presei. Ce reactii ati primit din Romania dupa ce ati fost desemnata Femeia Europei de catre Parlamentul European?
Monica Macovei: M-au sunat sa ma felicite mama si prietenii. Atat. Nu m-a sunat niciun politician, nici macar un reprezentant al Ambasadei Romaniei la Bruxelles – ma asteptam la un semn, avand in vedere ca premierea s-a facut in sediul din Bruxelles al Parlamentului European. Dar asa stau lucrurile. Este drumul pe care am ales la un moment dat sa merg. Ma bucura sprijinul si recunoasterea celor multi sau putini care apreciaza ce am facut. Nu trebuie sa fiu sustinuta neaparat de politicienii din Romania.
Reporter: Fostul comisar pentru justitie, Franco Frattini, si comisarul pentru extindere, Olli Rehn, au declarat ca, in mare parte, aderarea Romaniei la UE la termenul stabilit vi se datoreaza. Credeti ca Romania a inteles importanta activitatii dumneavoastra?
Monica Macovei: Intr-o anumita masura, cred ca da. Probabil ca nu la adevarata dimensiune a ceea ce sper ca, pe viitor, va insemna integrarea Romaniei in UE. Dar am primit multe mesaje de multumire si sustinere de la oameni obisnuiti, ca mine. Insa marea mea dezamagire a fost ca, dupa aderare, politicienii nu s-au tinut de promisiuni. Iar reformele o