In vremuri de criza, cu scandaluri, fraude si prabusiri ale gigantilor financiari, increderea investitorilor in pietele de capital poate scadea foarte mult. De aceea, este foarte important sa fie pastrata o viziune realista asupra burselor. Astfel, site-ul Investopedia.com prezinta cele mai importante 5 mituri despre aceste piete, in incercarea de a le combate.
1. Investitia in actiuni este ca un pariu
Aceasta conceptie este una din principala cauza a excluderii pietei de capital din paleta investitionala.
Pentru a face diferenta, trebuie intelese principiile de baza ale investitiei in actiuni. Astfel, prin cumpararea de titluri, investitorul devine actionar al companiei, primind o parte din profitul pe care aceasta il genereaza (proportionala cu procentul detinut).
Din pacate, de multe ori investitorii uita acest aspect al detinerii de actiuni, perefrand sa le considere simple obiecte ale tranzactiilor. In pietele de actiuni, investitorii incearca in mod constant sa stabileasca profitul pe care il vor primi actionarii, motiv pentru care pretul titlului fluctueaza. Intotdeauna perspectivele asupra business-ului si potentialele castiguri sunt in continua schimbare.
Stabilirea valorii unei companii nu este usoara. Sunt foarte multe variabile implicate in calcul care pot influenta pe termen scurt pretul actiunii. Oricum, pe termen lung, valorile companiei sunt legate strans de profitul pe care il va afisa. Chiar daca, la un moment dat, desi compania nu are o cifra de afaceri foarte buna, ea poate supravietui datorita asteptarilor pozitive, investitorii vor analiza si vor decide care e cel mai bun pret, raportat la valoarea reala.
In schimb, pariul este un joc in care cineva pierde, pentru ca altcineva castiga. Nu exista o valoare, o estimare, o analiza. De aceea, nu trebuie create confuzii intre a investi si a paria.
2. Piata d