Atat de mare a ajuns neincrederea in sistemul de Justitie din Romania, incat orice decizie controversata a acesteia este contestata public, din start, chiar fara a-i afla motivarea.
Rolul completelor din judecatorii si tribunale a fost preluat de completele de prin studiourile de televiziune.
Eliberarea suspectilor din clanul Preda este o mostra cat de se poate de concludenta pentru aceasta inversare extrem de periculoasa, care, pana la urma, distorsioneaza insasi ideea de Justitie.
Mare parte din presa a sarit ca arsa la auzul vestii ca suspectii au fost eliberati. Cum este posibil ca acesti oameni sa fie judecati in libertate? Moderatorii TV si-au suflecat manecile, si-au luat privirea inchizitoriala preferata si s-au pus ei pe judecat "exact", fara probe, dupa ureche.
De aceasta data insa, cel putin, instanta a judecat pe baza de probe care mai mult n-au fost decat au fost: "Din probatoriul administrat in cauza nu rezulta cu certitudine daca aceasta stare de panica si teama creata in randul vizitatorilor si angajatilor din incinta complexului comercial s-a datorat activitatii infractionale a inculpatilor - care, asa cum s-a aratat, nu este descrisa in cuprinsul nici unui act de urmarire penala efectuat in cauza si nici nu rezulta din probatoriul administrat care au fost actiunile fiecaruia dintre cei trei inculpati- sau reactie la actiunea agentilor de paza BGS in scopul imobilizarii inculpatilor", se arata in motivarea instantei.
Asadar instanta nu a avut la dispozitie imagini, iar singurii martori au spus ca "angajatii BGS care ii urmareau pe inculpati tipau, avertizau ca persoana urmarita este inarmata si solicitau evacuarea centrului comercial...
Din declaratiile acelorasi martori rezulta ca angajatii BGS au folosit violenta pentru a proceda la imobilizarea inculpatilor, unii dintre acesti