Presedintele Republicii Cehe, Václav Klaus, a luat cuvantul joi, 19 februarie, in fata Parlamentului European. seful de stat a exprimat intr-un limbaj diplomatic, dar lipsit de echivoc, rezervele pe care le are fata de constructia europeana actuala. Dl Klaus este un eurosceptic bine cunoscut; in aceasta prima jumatate a lui 2009, cand tarii sale ii revine presedintia UE, aceasta atitudine este inca si mai riscanta decat in alte imprejurari.
Ce spune presedintele ceh? In primul rand, recunoaste ca nu sunt alternative la Uniunea Europeana pentru tarile care fac parte din ea. In felul acesta, dl Klaus se deosebeste de euroscepticii radicali, de tip Vladimir Bukovski, care spun ca UE este "Uniunea Sovietica Europeana" si militeaza pentru dizolvarea ei. Klaus, aparent, nu crede ca si Bukovski ca UE este un stat federativ socialist, totalitar, care impune tot ce doreste concetatenilor lui.
Cu toate acestea, critica presedintelui ceh este destul de virulenta si a starnit reactii puternice ale unor deputati europeni, dintre care unii l-au huiduit sau au parasit sala de sedinte. Sunt totusi demne de a fi cunoscute punctele de vedere ale presedintelui, cel putin pentru ca dau de gandit. Domnia sa este un aparator dintre cei mai infocati ai economiei de piata. Dar, constata
V. Klaus, Bruxelles "ia sigur mai multe decizii decat ar fi optimal". De ce, se intreba retoric dl Klaus, principiul ca "Uniunea trebuie sa fie din ce in ce mai stransa" ar fi indiscutabil? Se aminteste ca, la inceputurile ei, UE a fost doar o piata comuna. si nu ar trebui ea sa ramana numai asta? De ce piata trebuie sa fie din ce in ce mai oprimata, iar gestiunea centrala a economiei din ce in ce mai accentuata? Nu este preferabila o societate multiculturala si multinationala uneia din ce in ce mai unificate si mai monotone?
Spre indignarea unor deputati europeni, c