Comuna Marginea din judetul Suceava traieste o poveste care trebuia sa fie una frumoasa, dar s-a transformat intr-o farsa sinistra. Podul din comuna a fost distrus vara trecuta de inundatii. De atunci, oamenii trebuie sa foloseasca o ruta ocolitoare, care a devenit impracticabila, iar traficul a inceput sa distruga casele de langa noul drum.
Satenii au adresat cateva petitii, dar nu s-a intamplat nimic – Compania Nationala de Drumuri nu s-a miscat. Asa ca au decis sa stranga bani, o lista de semnaturi si au facut munca voluntara pentru a construi un pod de lemn, in amonte de cel vechi. L-au construit intr-o singura zi. Povestea e deja uimitoare: nu vezi in fiecare zi tarani romani care se apuca sa coopereze voluntar si produc bunuri publice. Ba chiar au dat dovada si de responsabilitate: au testat podul lor pentru o greutate de 10 tone, dar "pentru siguranta l-am limitat la masini de pana la 2,5 tone. Toata lumea este multumita acum pentru ca poate traversa de pe un mal pe celalalt in conditii civilizate", spune unul dintre sateni ziaristilor. Repet, este o poveste frumoasa despre initiativa, voluntariat si responsabilitate.
Ce s-a intamplat mai departe? In mod cu totul aiuritor, Administratia Nationala Apele Romane a depus plangere penala impotriva lor pentru ca au construit podul fara autorizatie si "in regie proprie". Acesta este momentul in care apatia statului devine nesimtire si legea sugruma dreptatea. Sa fim clari: nu incurajez incalcarea legii. Dar aici nu vorbim despre un grup de betivi care au devastat carciuma. Nici nu vorbim despre un om care si-a tras un gard privat pe un domeniu public. Vorbim despre o comunitate care avea nevoie de acel pod si care a decis ca nu mai poate astepta dupa stat.
Ce trebuiau sa faca Compania de Drumuri si Administratia Nationala Apele Romane? In primul rand, sa repare podul vechi. Dar sa pres