Topul primilor cinci agricultori cu cele mai mari suprafete lucrate arata diferit daca sunt luati in calcul si investitorii straini.
Mihai Anghel, care exploateaza 23.000 de hectare in Dolj, si Stefan Poienaru, care lucreaza in arenda aproape 13.000 prin intermediul companiei Agrofam Holding in Fetesti, ies din top, locul lor fiind luat de germanii de la Vital & Heyl si de omul de afaceri de cetatenie libaneza Jihad El Kalil.
Germanii de la Vital & Heyl au investit impreuna cu omul de afaceri Nicolae Mann, unul dintre cei mai mari producatori de faina din Romania, in cultivarea cerealelor, ajungand la o cifra de afaceri in 2007 de 14 mil. euro, potrivit datelor Ministerului de Finante.
In 2008 au solicitat subventii directe pentru 26.000 de hectare lucrate prin intermediul Agrocereal Carani (22.200 ha) si Vital & Heyl (3.900 ha), in conditiile in care cu un an in urma aveau putin peste 22.000 de hectare. In ceea ce-l priveste pe Jihad El Kalil, el a reusit pana anul trecut sa acumuleze prin companiile pe care le conduce, Maria Trading si Agro Chirnogi, peste 24.000 de hectare de teren agricol. In 2007, cele doua companii aveau cu 4.000 de hectare mai putin, potrivit APIA.
"In perioada scurta de 20 de ani de la comunism multi au reusit sa comaseze suprafete mari, iar majoritatea au luat in arenda un numar mare de terenuri a caror productivitate este mare. Tinand cont ca in tarile europene comasarile s-au facut pe o perioada de 100 de ani, gradul de comasare in Romania este mai mare decat in multe regiuni din Europa," a declarat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania.
"Cei care au reusit sa acumuleze suprafete cel mai rapid au fost strainii, pentru ca investitorii romani nu au avut posibilitate de finantare. Companii ca Emiliana sau Vital & Heyl din Timis pot fi un exemplu in acest sens", a adaugat el.