De multe ori, simţurile mult mai puternice îi fac mai buni şi mai rapizi decât oamenii. Sunt antrenaţi câteva luni pentru a descoperi urme de hoţi, oameni dispăruţi, stupefiante, exploziv. Când se apropie de şapte ani, de obicei îşi pierd din reflexe şi sunt clasaţi. Până atunci, exemplarele canine sunt gata să se transforme în poliţişti.
„Caută!“, se aude vocea de comandă a conductorului şi Nero aleargă, mirosind febril prin zăpadă, încercând să dea de obiectul familiar simţurilor. După câteva secunde şi mişcări grăbite, se opreşte brusc şi ridică de la pământ, triumfător, obiectul găsit, îndreptându-se apoi spre omul care-l cunoaşte cel mai bine. Câţiva metri mai departe, Gipsi, Gebam cum scrie în „buletinul“ canin, îl priveşte nerăbdător, „culcat“ pe zăpadă. Abia aşteaptă să se joace. N-are decât doi ani, aproape cât un adolescent din specia umană. Caracteristicile sale l-au încadrat la categoria câinilor de urmă, spre deosebire de Nero, alias Gem, care este antrenat pentru cadavre umane îngropate.
Peste drum de grajdurile cu cai ale oraşului, la marginea Parcului „Nicolae Romanescu“, un spaţiu îngrădit adăposteşte exemplarele canine, ajutoarele poliţiştilor în munca de teren. Antrenaţi zilnic cinci-şase ore, în funcţie de categoria în care sunt încadraţi, ciobăneştii germani sunt aduşi din Sibiu, acolo unde există, spun conductorii, cea mai mare şcoală de dresaj din această parte a Europei. La Craiova, sunt 22 de exemplare: 16 antrenate pentru însoţire-patrulare, trei pentru urmă şi câte unul pentru exploziv, stupefiante şi cadavre umane îngropate. La trei-patru luni, când vin aici, începe etapa de predresaj, care durează până la un an sau chiar mai mult. „Acum îşi formează şi fixează reflexele, în funcţie de personalitate, iar noi învăţăm să-i cunoaştem. În primele luni, dacă ne-ar privi cineva din afară, cum alergăm cu tot soiul de mingi,